Mantelzorgers spelen een grote rol in de zorg voor naasten die vanwege ziekte, ouderdom of een beperking ondersteuning nodig hebben. Om deze zorg zo gepersonaliseerd mogelijk te kunnen organiseren, biedt de overheid de mogelijkheid om een persoonsgebonden budget (PGB) aan te vragen. In dit artikel lees je wat een persoonsgebonden budget precies is, hoe het werkt in combinatie met mantelzorg en hoe je dit kunt aanvragen.

Wat is een persoonsgebonden budget precies?

Een persoonsgebonden budget is een bedrag dat door de overheid wordt toegekend aan mensen die zorg, mantelzorg of soortgelijke ondersteuning nodig hebben. Met dit budget kan jij zelf de zorg inkopen die het beste bij jouw specifieke situatie past. Dit biedt de vrijheid om de zorg flexibel in te richten volledig gebaseerd op jouw wensen.

De waarde van een persoonsgebonden budget bij mantelzorg

Mantelzorgers zijn vaak familieleden, vrienden, of buren die onbetaald zorg verlenen aan iemand met een bepaalde zorgbehoefte. Het PGB biedt de mogelijkheid om mantelzorgers te compenseren voor de tijd en moeite die ze in deze zorg steken. Dit kan een grote steun zijn voor zowel de zorgontvanger als de mantelzorger, omdat het financiële lasten kan verlichten en de zorg op een meer persoonlijke manier kan worden ingericht.

Belangrijke aspecten omtrent PGB voor mantelzorg:

  • Keuzevrijheid: Met een PGB heb je de vrijheid om te bepalen wie de zorg verleent. Dit betekent dat je zelf een mantelzorger kunt inschakelen en ze kunt betalen voor de zorg die zij verlenen.
  • Flexibiliteit: Het PGB biedt daarmee flexibiliteit, je kunt namelijk zelf afspraken maken over het aantal zorguren en de manier van ondersteuning, afgestemd op jouw specifieke situatie.
  • Verantwoordelijkheid: Je moet als budgethouder zorgverleners contracteren, uren registreren, en verantwoording afleggen over de besteding van het budget aan de zorgverzekeraar of gemeente. Wij raden aan om goed na te denken over wie het beste de verantwoordelijkheid als budgethouder kan dragen, het kan namelijk ook een mate van stress met zich meebrengen.

Hoe vraag je een PGB aan?

Het aanvragen van een persoonsgebonden budget verloopt in verschillende stappen, afhankelijk van de zorg die je nodig hebt en de instantie die verantwoordelijk is voor het toekennen van jouw budget.

Voordat je het kunt aanvragen, moet je duidelijk in kaart brengen welke zorg je nodig hebt. Dit kan variëren van hulp bij het huishouden tot persoonlijke verzorging of begeleiding.

Welke instantie past bij mijn situatie? 

Er zijn verschillende instanties verantwoordelijk voor het uitkeren van een persoonsgebonden budget, hieronder hebben we een aantal op een rijtje gezet:

  • WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning): Als je hulp nodig hebt om zelfstandig thuis te blijven wonen, kun je een PGB aanvragen bij de gemeente waarin jij woont via de WMO. Dit is bijvoorbeeld voor hulp bij het huishouden of begeleiding.
  • WLZ (Wet langdurige zorg): Voor intensieve zorg die langdurig nodig is, zoals 24-uurszorg, kun je een PGB aanvragen via de Wet langdurige zorg.
  • ZVW (Zorgverzekeringswet): Voor medische zorg die thuis nodig is, zoals verpleging en verzorging, kun je een PGB aanvragen via je zorgverzekeraar. Hierover kan meer informatie gevonden worden op de website van het Zorginstituut Nederland

Keukentafelgesprek 

Nadat de aanvraag is ingediend volgt meestal een gesprek met een consulent of zorgprofessional om je zorgbehoefte te bespreken. Op basis daarvan wordt bepaald of je in aanmerking komt voor een PGB en hoe hoog het budget zal zijn.

Beschikking ontvangen en beheer van het PGB

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een beschikking waarin staat hoeveel PGB je krijgt en waarvoor je dit mag gebruiken. Daarna kun je beginnen met het inhuren van zorgverleners, waaronder je mantelzorger.

Verantwoording afleggen

Als PGB-houder ben je verantwoordelijk voor het bijhouden van administratie en het rapporteren van de bestedingen van je budget. Dit is een heel belangrijk onderdeel van het Persoonsgebonden budget, omdat dit ervoor zorgt dat jouw budget op de juiste manier wordt besteed.

Een persoonsgebonden budget voor jouw situatie

Een persoonsgebonden budget geeft de mogelijkheid om zorg op maat te kunnen ontvangen, inclusief de inzet van jouw eigen gekozen mantelzorgers. Het heeft veel voordelen, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Door een PGB aan te vragen, kun je als zorgbehoevende zelf beslissen over de zorg die jij ontvangt. Als je overweegt een PGB aan te vragen, is het belangrijk om je goed te laten informeren en je zorgbehoefte duidelijk in kaart te brengen.

 

Als je meer wilt weten of direct een aanvraag wilt indienen, neem dan contact op met je gemeente, zorgverzekeraar, of het zorgkantoor dat verantwoordelijk is voor jouw regio.